Close

Τι είναι το Ψηφιακό Μάρκετινγκ;

Το «Ψηφιακό Μάρκετινγκ» είναι ένας σχετικά νέος όρος που έγινε γνωστός την τελευταία δεκαετία.

Για να δώσουμε έναν απλό ορισμό, το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι ένας όρος «ομπρέλα» που συμπεριλαμβάνει όλες τις προωθητικές ενέργειες για προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το online μάρκετινγκ είναι μακράν το πιο σημαντικό κομμάτι του ψηφιακού μάρκετινγκ. Δεδομένου ότι τα παραδοσιακά κανάλια διαφήμισης όπως είναι για παράδειγμα η τηλεόραση και το ράδιο, γίνονται ολοένα και λιγότερο δημοφιλή, το online μάρκετινγκ παίρνει όλο και μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα του προϋπολογισμού για τις προωθητικές ενέργειες των εταιρειών. Εκατομμύρια επιχειρήσεις προωθούν άλλωστε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου.

Ποιος είναι ο Σκοπός του Ψηφιακού Μάρκετινγκ;
Όπως κάθε μορφή μάρκετινγκ, ο σκοπός του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι να προωθήσει και να πουλήσει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία. Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός του είναι να φέρει σε επαφή την εκάστοτε επιχείρηση με το στοχευμένο κοινό της μέσω των ψηφιακών καναλιών.
Υπάρχουν επί του παρόντος πάνω από 3,3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, με το νούμερο να αυξάνεται συνεχώς. Η ιδιοκτησία των διαφόρων τεχνολογικών συσκευών επίσης αυξάνεται συνέχεια, με το 92% για παράδειγμα των Αμερικανών ενηλίκων να κατέχει τουλάχιστον ένα κινητό.

digital-marketing

Ο στόχος του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι στο να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτές τις πολυάριθμες συσκευές, συχνά μέσω του διαδικτύου και να συνδέσει τους χρήστες με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ θα χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους για να στοχεύσουν και να προσεγγίσουν το κατάλληλους χρήστες ώστε να τραβήξουν την προσοχή τους και να επιτύχουν την πώληση.
Χάρη στην αυξανόμενη χρήση αυτών των συσκευών, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως όλο και περισσότερο θέτουν σαν προτεραιότητα τους το ψηφιακό μάρκετινγκ:

  • Το 71% των επιχειρήσεων παγκοσμίως σχεδιάζει αυτό τον χρόνο να αυξήσει τον διαφημιστικό τους προϋπολογισμό στο ψηφιακό μάρκετινγκ (Πηγή: Webbiquity)
  • Κατά μέσο όρο, το 60% του χρόνου των υπευθύνων μάρκετινγκ αφιερώνεται σε ενέργειες που απαιτούν γνώσεις και ικανότητες σχετικές με το ψηφιακό μάρκετινγκ. (Πηγή: Smart Insights and Ecommerce Expo)
  • Η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου και η διαχείριση του, πλέον καλύπτουν το δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού στο ψηφιακό μάρκετινγκ. (Πηγή: KaPost)
  • Το 28% των υπευθύνων μάρκετινγκ έχουν μειώσει τον προϋπολογισμό τους για παραδοσιακές ενέργειες προώθησης και έχουν επενδύσει περισσότερο στο ψηφιακό μάρκετινγκ (Πηγή: CMO Council)
  • Το 73% των B2B υπευθύνων μάρκετινγκ χρησιμοποιούν video σαν στρατηγική διαφήμισης, και το 7% σχεδιάζουν να ενισχύσουν ενέργειες προβολής στο YouTube (Πηγή: Content Marketing Institute)

Ένα στοιχείο που διαχωρίζει το ψηφιακό μάρκετινγκ από το παραδοσιακό μάρκετινγκ είναι οι δυνατότητες της μοντέρνας τεχνολογίας. Οι υπεύθυνοι του ψηφιακού μάρκετινγκ εστιάζουν περισσότερο στο να στοχεύσουν σε μετρήσιμες δραστηριότητες. Θέλουν να προσεγγίσουν το σωστό κοινό και να μετρήσουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Στο παρελθόν, η στόχευση έμοιαζε περισσότερο με το να τρέξεις μία διαφήμιση στην τοπική τηλεόραση ή σε ένα συγκεκριμένο περιοδικό, αλλά σήμερα η τεχνολογία μας επιτρέπει να έχουμε πιο μετρήσιμες προσεγγίσεις.

Για παράδειγμα, ο υπεύθυνος ψηφιακού μάρκετινγκ σήμερα, μπορεί να τρέξει μία διαφήμιση στο Facebook στοχευμένη μόνο σε κοινό 20 ετών που ενδιαφέρεται για το γκρουπ Coldplay. Μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενέργεια (εμφάνιση, μου αρέσει, σχόλιο και κλικ) και να χρησιμοποιήσει ειδικό pixel για να δει τι ενέργειες κάνει το κοινό του αφού πατήσει στην διαφήμιση. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία διαφημίσεων με καλύτερη απόδοση.

Πηγή: Sitepoint.com

Post a Comment